כשהתחלתי את הפודקאסט שלי, קיבלתי הרבה שאלות על איך אני מצליחה להיות עקבית איתו. האמת היא שלקח לי זמן להגיע לנוסחת עבודה שמתאימה לי, למצוא את הפעולות שזורמות ביחד ברצף טבעי, ובעיקר – את החיבור האמיתי.
התשוקה מול החיבור: מה באמת מניע אותנו?
הרבה אנשים חושבים שעקביות נוצרת מתוך תשוקה, אבל האמת היא שעקביות נוצרת מתוך חיבור עמוק ובניית מערכת נכונה. תשוקה אמנם "מושכת" יותר אבל היא כמו אש לא יציבה, משתנה ורגעית. זה אחלה לעבוד עם תשוקה כשהיא קיימת אבל לא כדאי להסתמך עליה לאורך זמן. לעומת זאת חיבור נותן לי יציבות, עומק ומשמעות.
אם אבנה סיסטם נכון ללא חיבור אמיתי – הוא לא יחזיק. אם אתחבר למשהו ללא מערכת מסודרת – גם זה יתסכל אותי ויקשה על המימוש.
באמת על החיבור זה יקום ויפול?
אצל אנשים רגישים כן. החיבור חייב להיות עמוק יחד עם כלים להתנהלות כדי שיהיה את הכוח להתמודד עם כל מה שצריך כדי להגשים. לכן השלב הראשון לפני יצירת מערכת עבודה יהיה לחזק את החיבור לעצמנו, לקהל שלנו ולמה שאנחנו רוצים ליצור.
מערכת זה ה-דבר לבעלי הפרעת קשב
באופן אישי בתור מופרעת קשב המחשבה על מערכת זורקת אותי היישר למערכת השעות המייגעת שהייתה לנו בבית ספר. זו שאין בה גמישות, שהכל בה חוזר על עצמו בשבלוניות משעממת עד אין קץ, ובעיקר שאין בה שום התחשבות והתאמה לצרכים שלי, שמשתנים כל הזמן. ואני חושבת שלכולנו נטמעה קצת התפיסה שמערכת = נוקשות, כשלמעשה מערכת באה לתמוך בנו כדי להתקדם אל עבר מה שאנחנו רוצים. כשהמערכת שאני בונה מורכבת ממה שאני רוצה להגיע אליו, מפעולות שכיף לי לעשות אותן וקשובות למחזוריות החודשית וליכולות שלי, אני ארצה לקום בבוקר ולפעול בתוכה.
עקרונות מרכזיים ביצירת מערכת
1. להחליף פחד בסקרנות.
מחסומים ופחדים נוצרו בנו בעבר ויכולים לשתק אותנו בהווה ולמנוע מאיתנו לפעול למען העתיד שלנו. המפתח הוא לפתח סקרנות חוקרת לגבי המשך הדרך במקום להישאב לפחדים מהעבר. להיכנס לנעליים של הילדה היצירתית בתוכנו, שרוצה לחקור ולטעום מהעולם ורק מחכה ללמוד משהו חדש.
2. הכרות עצמית עמוקה.
הבסיס ליצירת מערכת עבודה מוצלחת הוא להכיר את עצמי לעומק:
לדעת מהן נקודות החוזק והקושי שלי? עם מה אני מתמודדת ביום יום?
מהי דרך העבודה האופטימלית עבורי? באיזה אופן קל וזורם לי להתנהל?
במידה ויש לי – כיצד אני מתמודדת עם אתגרים כמו הפרעת קשב, רגישויות או כאבים כרוניים?
כמה דרכים להכרות עצמית:
להשתמש ביומן יומי לתיעוד רגשות, אירועים וחוויות פנימיות.
מעקבים: להחליט אחרי מה אני רוצה לעקוב – פיזור, כאב פיזי, מחשבה טורדנית ולסמן בטבלה. הדרך הזו עזרה לי לצפות מראש כאבים פיזיים, ירידות במצב הרוח ולתכנן בהתאם את הסיסטם שלי.
התיעוד והמעקב מאפשר לי ללמוד אותי, את דפוסי התנהלות שלי ולבנות מערכת שתומכת בדפוסים שלי ולא מתנגשת בהם.
3. משמעת מתוך משמעות.
משמעת פנימית, כזו שמחזיקה לאורך זמן, נובעת מתוך חיבור והבנה עמוקה של המטרה, של הלמה שלך.
להבין למה אני רוצה לעשות דבר מה בעסק שלי הוא לא משהו שתמיד אפשר לשים במילים, אבל זה כן משהו שאפשר להרגיש. בתור התחלה אני פשוט שואלת – למה זה חשוב לי? ומרגישה בגוף את החשיבות, במקום למסגר אותה בהגדרה.
4. רגש וחוויה קודמים לתוצאה.
במקום להתמקד רק בתוצאה הסופית, שימי לב למה שאת רוצה להרגיש בתהליך.
הרגילו אותנו להסתכל על התוצאה הסופית, להגיע לפסגת ההר בשביל לחוות סיפוק ומשמעות, אבל לא לימדו אותנו שאפשר ורצוי להרגיש אותם כבר בדרך מתוך העשיה שלנו. אני לא מתכוונת לסיסמת "ליהנות מהדרך" כי הדרך לא תמיד מהנה ויש בה אתגרים במטרה לפתח אותנו. אני מתכוונת לבחור בפעולות שיאפשרו לך להרגיש סיפוק ומשמעות כשאת בתהליך היצירה של הדבר. ללא תלות במה התוצאה שלו תהיה.
בסוף אין לנו שליטה על התוצאה, רק על מה שנבחר לעשות היום.
שלבים מעשיים ליצירת מערכת בעסק
איש השיווק סת' גודין החליט שהוא כותב בכל יום פוסט בבלוג שלו. מאז עברו 20 שנה ותעשי חישוב כמה פוסטים זה אומר. בראיון איתו הוא אמר שהיו פעמים שדילג כי יצא לחופשה או היה חולה, אבל ברגע שחזר לעצמו גם חזר לכתיבה כי זו החלטה שהוא לקח.
בעידן הרשתות אנחנו לא מתחייבים ומשנים את דעתינו כל רגע. מחליטים על דרך שיווק מסוימת לרוץ איתה ויום אחרי רואות מישהו שעושה משהו אחר ומשנות. זה לא מאפשר לשמור על עקביות, חיבור או שפה אותנטית.
החלטה שנעשית פעם אחת מורידה מאיתנו את הלחץ של להחליט כל פעם מחדש היא משחררת התלבטויות וספקות ומאפשרת לנו לעשות בלי להתעכב יותר מידי. כשמקיימים את ההחלטה לאורך זמן ניתן להסיק מסקנות ממנה מה עובד ומה לא. אחרי שבוע אין מספיק נתונים כדי להבין אם משהו באמת עובד או לא.
מערכת עבודה מורכבת ממספר פעולות שנעשות ברצף ללא מחשבה. בחירת הפעולות והסדר שלהן מצריך חשיבה מקדימה אבל לאחר שמתקבלת החלטה על הרצף, נוצרת לך מערכת שאפשר לרוץ איתה.
מרכיבי המערכת:
1. בחירת יעד: מה את רוצה לעשות?
2.הבהרת המשמעות: למה זה חשוב לך?
3.זמנים ריאליים: כשאנחנו מציבים זמנים לא ריאליים אנחנו שמים לעצמנו מקלות בגלגלים (לפעמים במכוון) ומבטיחים להרגיש מאוכזבים מעצמנו. זמנים ריאליים שמותאמים לאורח החיים שלנו מאפשרים חופש תנועה ונשימה, לבוא בסקרנות ומשחקיות לדבר.
דוגמה מתוך הקמת הפודקאסט שלי
אז החלטתי להקליט פרק בפודקאסט שלי פעם בשבוע בעקבות הכרות עם עצמי ועם הלו"ז שלי זה יעד ריאלי.
פירוק תהליך העבודה – קבלת ההחלטה:
- תדירות: פרק אחד בשבוע
- מה נחוץ כדי שזה יקרה: כלים טכניים בסיסיים – ידע ותוכנת עריכה וגרפיקה, סביבת עבודה והקלטה מתאימה.
- תהליך עבודה לאורך השבוע:
- ראשון-רביעי: כתיבת הפרק – אני אוהבת לכתוב בהמשכים. כותבת קצת, מתרחקת וחוזרת עם תובנות חדשות. כתיבה של פרק בפודקאסט מצריכה ממני העמקה והמשכיות אבל גם עבורה חשוב לשים מסגרת. כי כשאין דדליין, אין לזה באמת סיבה להסתיים.
- חמישי: עריכת סופית של הטקסט
- שישי: הקלטה, הכנת גרפיקות והעלאה לספוטיפיי ויוטיוב – עושה את זה ברצף כי יודעת שאם אעזוב באמצע, למשל אחרי ההקלטה אמשיך למשהו אחר לגמרי, רוב הסיכויים שייקח לי זמן לחזור לזה. כאן נכנסת ההיכרות עם צורת ההתנהלות שלי שעוזרת לי לתקתק את זה.
- הכנת רילס לפרסום ברשתות החברתיות
מה חשוב ממש?
לא להיות קשוחה עם עצמך. אם דילגת או פיספסת – המשיכי, החיים קורים וזה סופר טבעי שיהיו בלתמים. הרעיון של החלטה מראש ויצירת מערכת הוא למען הקלות שאפשר לחזור לדבר אחרי שנעלמת ממנו, כי כבר ברור לך מה צריך לעשות. ממש כמו שאת מתקלחת או מכינה קפה – השלבים ברורים.
היצמדות לפרפקציוניזם וספקות תבטיח הישארות במקום צמודה לעבר שלך במקום להתקרב למגוון האפשרויות שהעתיד שלך מחזיק.
לחבר בין כל החלקים
הפודקאסט הוא חלק אחד מתוך מערכת שלמה שמשתנה כל הזמן יחד איתי. הדבר שנשאר קבוע הוא הזום אאוט השבועי והחודשי על מה אפשר וכדאי לשנות ולשפר, כדי שיהיה לי יותר זורם ומהנה. היצירה של העסק שלך לא אמורה להיות סבל של גרירת רגליים. ולא, אני לא כל יום מדלגת למשימות שלי אבל אני כן בחיבור לחשיבות שלהן עבורי. החשיבות בשילוב בחירה בדברים שמעניין אותי לעשות אותם, יוצר משמעת מתוך משמעות.
יצירת מערכת עבודה מוצלחת היא מסע של הכרות עצמית, חיבור עמוק ואמונה בתהליך, בעצמך. תני לעצמך זמן לחקור ולגלות את מה שנכון ואפשרי עבורך.