10 דרכים לחיזוק החשק והמוטיבציה לעשייה בעסק ובחיים

חוסר מוטיבציה וחשק הוא טבעי וקורה לכולנו כחלק משגרת החיים העמוסה והאירועים שקורים סביבנו. לכולנו יש ימים בהם אנחנו מושפעות ממצבים חיצוניים או פנימיים שמורידים לנו את החשק והאנרגיה לעשייה. לפעמים אלו סיטואציות שלא בשליטתינו, לפעמים אלו משימות שמעיקות עלינו, לפעמים החיים פשוט אינטנסיביים ומפאת העומס נוצרת תחושת קיפאון.

ניתן ללמוד איך להעלות את המוטיבציה במצבים של חוסר אנרגיה ואפילו לשמור על מפלס חשק מאוזן. זה קצת כמו לאמן שריר. ברגע שהשריר חזק אפשר במהירות לזהות את הגורם לחוסר החשק ולבחור בכלי היעיל ביותר להשתמש בו כדי להעלות בחזרה את החשק. יחד עם זאת, זה לא אומר שבכל רגע בו אנחנו מרגישות חוסר חשק צריך למהר  ולהעלות את האנרגיה בחזרה. כדי לדעת להתנהל לטובתינו, חשוב לבדוק מה גורם לחוסר החשק.

4 גורמים עיקריים לחוסר חשק

  1. הגורם הראשון והכי נפוץ הוא מצב פנימי או חיצוני שמשפיע עלינו ומוציא אותנו מאיזון. המוטיבציה משנה צורה לרגשות מרוקנים ודליפה אנרגטית. מעט האנרגיה שנשארת לנו לעבוד איתה מתנקזת לאותו אירוע המבקש התייחסות כרגע. במצב כזה כדאי להבין איך לנהל את מערכת הרגשות שלנו ולתת מקום גם לרגשות שפחות נעים לנו להרגיש ולהרגיש אותם על מנת שיוכלו להשתחרר.
  2. הגורם השני הוא חוסר הבנה בניהול משימות, כלומר מה בדיוק אנחנו צריכות לעשות. אם יש לנו משימות בלו"ז שהן לא ברורות לנו מבחינת סדר הפעולות או הפעולות עצמן שיש לבצע, אז עוד לפני שניגש למשימה מפלס המוטיבציה ירד. התוצר של מצב כזה לרוב יהיה דחיינות.
  3. הגורם השלישי הוא הבנת המטרה או במילים אחרות – בשביל מה ולמה. מה המטרה של המשימה אליה אנחנו ניגשות ולמה היא חשובה לנו. כאן יכולה להיות עשייה שהיא לא בהכרח הקאפ אוף טי שלנו אבל היא משרתת מטרה גדולה יותר שעוזרת לנו לקדם את עצמנו לכיוון שאנחנו רוצות.
  4. הגורם הרביעי הוא המחזוריות שלנו. כנשים אנחנו מושפעות מהמחזוריות שלנו כאשר ישנה מעגליות בה מפלס החשק יורד ועולה בזמנים מסוימים של החודש. הרחבתי על תכנון לפי המחזוריות כאן.

10 כלים להעלאת המוטיבציה

1. קבלה וחמלה עצמית

גם אם אנחנו יודעות מה גורם אצלנו לחוסר חשק, לפני שאנחנו רצות לפתרונות, זה הכרחי להיות בקבלה וחמלה עצמית. להעלות את החשק בכוח כמעט אף פעם לא עובד ואף יוצר התנגדות. רצוי לזהות בעדינות את רמת חוסר המוטיבציה ולא להשקיע אנרגיה שאין בלנסות לשנות את המצב. קבלת המצב בחמלה עצמית תאפשר לנו להתקדם ברגישות ויעילות אל עבר החשק האבוד.

2. משאבים אישיים

משאבים אישיים הם האמצעיים הרגשיים, ההתנהגותיים והקוגניטיבים שקיימים אצל כל אחת מאיתנו ואנחנו משתמשות בהם כדי לקדם את עצמנו בעסק ובחיים באופן אינטואיטיבי. המשאבים מתפתחים בילדות דרך ההורים, העצמי והמטען הגנטי שלנו. לרוב אנחנו נפעל וננצל את המשאבים שלנו באופן טבעי בלי לחשוב על זה יותר מידי. ידיעת המשאבים מאפשרת לנו לנצל אותם בצורה נכונה ולעבוד כמיטב יכולתינו.

המשאבים האישיים מתחלקים לשניים:

משאבים פנימיים  – כל מה שנותן לנו את הכח ליצור, לפעול, להתמודד ולהשיג. המשאבים הפנימיים מורכבים מהידע שלנו, הערכים שלנו, אמונות מעצימות (לעומת מגבילות) וחוויות חיוביות שמתחברות לרגשות של שייכות וערך עצמי. אם תשימי לב ותיזכרי אחורה ברגעי משבר או פתירת קונפליקטים, סביר שפנית למשאבים הפנימיים שלך בלי לשים לב לכך. הם אלו שנותנים לנו כח להתמודד ולהתקדם.

משאבים חיצוניים – כל מה שנמצא מחוץ לנו ומסייע לנו במצבי חיים שונים. בן זוג, משפחה, מקורות השראה, ספרים, רכוש כסף.

כשאנחנו מודעות למשאבים שלנו הרבה יותר קל לשים לב אליהם ולרתום אותם לטובת העשייה שלנו בעסק ובכלל. עצרי רגע לבדוק מה המשאבים האישיים שלך? אילו יכולות וחוזקות יש לך ואת משתמשת בהן בטבעיות?

3. מטרות קטנות

אם כל משימה שהצלחת הייתה מטרה בפני עצמה, איך היית מרגישה? אני מאמינה שהיית חווה תחושת ניצחון קטנה בלב. התייחסי למשימות כאל מטרות קטנות, כך שבכל פעם שתסיימי מטרה, תחושי גאווה עצמית וסיפוק מיידי שיחזק אותך וישמור על מפלס המוטיבציה יציב להמשך. כן, גם לתלות כביסה או לכתוב פוסט זו מטרה קטנה. התמקדות בצעדים הקטנים מסייעים לתחושת הצלחה פנימית ושמירה על עקביות ואיזון החשק.

4. רשימת אין לי חשק

כביכול, הכותרת הכי מבאסת לרשימה. אבל ברגע שתיצרי רשימה של כל הדברים שאין לך חשק לעשות, תוכלי בקלות להתייחס אליהם בנפרד, כל אחד בפני עצמו, ולבדוק למה אין לך חשק לבצע אותם. למשל אין לך חשק לצלם סרטון יוטיוב, זה יכול לנבוע משלל סיבות – יכולות הצילום שלי, עמידה מול מצלמה, זכירת טקסט, עריכת וידאו וכן הלאה. ברגע שנפרק את חוסר החשק, נשאל מה מרתיע שם ונבין מה מוריד את החשק. כך, ניתן לפתור את הנקודה הבעייתית כדי שבהמשך לא תחזור על עצמה. בפעם הבאה שניגש לבצע את המשימה הספציפית הזו, תהיה לנו מוטיבציה כי נדע כבר איך לגשת למשימה.

5. מודעות למחזוריות הנשית

אני לא מכירה אחת שזה לא קורה לה כל חודש שהיא מופתעת מהופעת הווסת שלה. רק במחשבה בדיעבד היא שמה לב למפלס האנרגיה הנמוך שקדם לווסת ולחוסר המוטיבציה. מחזוריות האישה הוא אחד הגורמים לחוסר חשק וגם אחד הכלים. כשאת נמצאת במודעות למחזוריות שלך את יכולה לנהל את עצמך ולתכנן בהתאם. לזהות מראש מוקדים בהם את עלולה להיות בלי אנרגיות לעומת מוקדים בהם יש דרייב לעשייה ולתכנן את העשיה שלך לפיכך.

6. לעשות משהו אחר

כמה פשוט ככה יעיל. לפעמים הדרך הכי יעילה להתמודד עם חוסר חשק הוא פשוט לעשות משהו אחר. זו יכולה להיות פעילות פנאי או משימה אחרת, אך כדאי שזו תהיה משימה שאת נהנית ממנה שתחזיר את הדרייב לעשייה ותעלה את מפלס החשק בחזרה.

7. ניתוק דיגיטלי

מכירה את זה שאין לך מוטיבציה לעבוד אז את נכנסת רגע לפייסבוק לנקות את הראש? השימוש ברשתות חברתיות כהסחת דעת או בריחה עלול רק ליצור מצב הפוך ולהוריד את המוטיבציה עוד יותר. אנחנו רואות בפיד שלנו אחרות שמצליחות ושיש להן חשק לעשות ונכנסות להשוואות מיותרות. הגלילה בחוסר תכלית משפיעה על המוח ומורידה עוד יותר את רמות החשק לפעול. לכן, מידי פעם, מומלץ להתנתק דיגיטלי. העולם האנלוגי מלא בפעילויות שיכולות לעורר חשק כמו כושר גופני, יצירה, כתיבה, מדיטציה, טיול, האזנה למוסיקה אהובה ובעצם כל פעילות שאת נהנת ממנה ולא קשורה לבהייה במסך.

8. לבקש עזרה

מתי בפעם האחרונה ביקשת עזרה כשהיית צריכה? רובנו, לא מבקשות עזרה. לפעמים כדי לא להטריח או להכביד, לפעמים סתם כי לא נעים לנו. האבסורד הוא שהרבה אנשים ישמחו לבוא לעזרתך בין אם זה במשימה מסוימת איתה את מתמודדת או בשיחה והקשבה למה שעובר עלייך. תדברי ותבקשי את מה שאת צריכה.

9. מתן תשומת לב

המשאבים האישיים נוצרים בין השאר לפי איפה שנמקד את תשומת הלב שלנו. לכן חשוב לחזק את עצמנו בפידבק חיובי ולדבר אל עצמנו בשפה טובה ומקדמת. הקולות שסביבנו ובראשנו משפיעים על רמת החשק שלנו ויותר קל להיתקע בלופים של שפה שלילית לעומת לופים של שפה חיובית. שמירה על עקביות בחיזוקים העצמיים שלנו תסייע לשמירה על איזון במפלס המוטיבציה והחשק.

10. לדעת למה

כל עוד אנחנו פועלות מתוך הלמה שלנו, התשוקה והתכלית שלנו, נצליח להתמודד יותר בקלות עם מצבים בעיתיים, משברים אישיים ועסקיים וכן, גם חוסר מוטיבציה. הרבה יותר קל להרים את עצמנו ולהתמודד עם משימות מבאסות שחוסר חשק משתלט אם אנחנו יודעות למה אנחנו עושות את מה שאנחנו עושות ולמה זה חשוב לנו.

מוטיבציה פנימית מנצחת הכל

במהלך חיינו לא הסתובבנו בחשיבה וחיבור ללמה. לרוב התעסקנו במה צריך לעשות ואיך לעשות את זה למטרות השגיות ותחרותיות ופחות בחיבור לחשק והגשמה פנימית. אבל ברגע שתחקרי ותעמיקי במהות שלך, תחווי בהירות ויעלה החשק לפעול מתוך מנוע פנימי, ולא מתוך היבט חיצוני או שיטה. כשהלמה שלך ברור לך, אז החשק עולה.

כתבי את הלמה שלך בגדול על לוח והוסיפי סביבו את המשאבים האישיים ואיך את יכולה להשתמש בהם להעלאת החשק ולעזור ללקוחות ולאנשים אחרים. זה כמו תזכורות קטנות במהלך היום שמחזירות אותך לעצמך בחיבור ללב..

תזכירי לעצמך מי את ולמה את מסוגלת.

הפוסט עזר לך? אפשר לשתף הלאה!

Picture of   שרון סער

שרון סער

מלווה עסקית, אשת תכנון מהלב. מתרגשת מלגרום לדברים לקרות! מומחית לזום אאוט ובנייה מחודשת, זיהוי פלונטרים ופתירתם. מאמינה שהסוד להצלחה עסקית טמון בניהול עצמי קשוב ורגיש שמחבר בין הלב לפרקטיקה.

הפוסט עזר לך?
אפשר לשתף הלאה!

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמה לניוזלטר

קבלו היישר למייל השראה בנושאי התפתחות אישית ועסקית, יצירתיות והקשבה ללב. אני שולחת הכי הרבה פעם בשבוע, הכי מעט פעם בחודש. ניתן להסיר את עצמך בכל עת. ​