יש פרסומת שעוברת לי בפיד באינסטגרם כל הזמן, ללמוד לשחות בשיטת TI. ובכל פעם שאני רואה את הפרסומת הזו בא לי להגיד להם – הדרך שלכם מקולקלת.
הפרסומת מנסה לשכנע אותי ללמוד לשחות דרך נגיעה בנקודות כאב בצורה לא מועילה:
- להיות חטובה
- לרדת במשקל
- לחיות אורח חיים בריא
להיות חטובה ולרדת במשקל אלה דברים שחשובים לרבים מאיתנו במידה כזו או אחרת. אבל הם לא יגרמו לאף אחת להיות עקבית ולהתמיד לטווח ארוך. ברגע שהמטרה תושג – לא תהיה מוטיבציה להמשיך. ומצד שני – אם ייקח זמן להשיג את המטרה, אנחנו יכולות להתייאש ולנטוש בדרך.
מוטיבציה חיצונית לעומת פנימית
מוטיבציה חיצונית יכולה לדחוף אותנו עד נקודה מסוימת. אך כשניתקל בקושי, אתגר או התמודדות רגשית – לא יהיה מה שיניע אותנו להמשיך, למרות הכל.
עבר חודש מאז שהתחלתי לשחות וזה אחד הדברים המאתגרים שעשיתי. מאתגר פיזית, חברתית, והתארגנותית (זה לוקח המון זמן!). על פניו אין שום סיבה לא להחליף את זה בהליכה ליד הנחל או יוגה מול היוטיוב.
אבל, השחייה נותנת לי משהו שפעילויות אחרות לא נותנות. היא מאפשרת לי לפגוש את הגוף שלי בדרך חדשה, לשים לב לדפוסים שלי בזמן אמת ולהתמודד עם רגשות כמו מבוכה, וקולות פנימיים כמו "אני לא מספיק טובה".
מוטיבציה פנימית גורמת לנו להמשיך גם כשקשה. היא נובעת מעצם הפעולה עצמה שמפתחת אותנו ולא מהתוצאה שלה או ממה שנקבל ממנה.
לרוב, מה שקשה לנו יהיה גם מה ששווה לנו להתאמץ עבורו. ככל שנבסס בתוכנו מוטיבציה פנימית – הנעה לפעולה שלא תלויה בתוצאות חיצוניות, יהיה לנו קל יותר להשיג תוצאות, לא נשב ונמתין למתי הן יגיעו ויהיו לנו כוחות להתמודד עם הקשיים בדרך.
איך מפתחים מוטיבציה פנימית?
1. חיבור לערכים ולמשמעות
מתחילים בלברר עם עצמנו מה באמת חשוב לנו ולמה. לא מה "צריך" לעשות או מה "נכון" לעשות, אלא מה מרגיש משמעותי ונכון עבורנו.
חיבור למשמעות אישית הופך את הדרך עצמה למתגמלת, ולא רק את היעד. כשאנחנו מחוברים לסיבה עמוקה יותר מאשר רק תוצאה חיצונית, אנחנו מפתחים חוסן להתמודד עם אתגרים.
2. טיפוח סקרנות ומשחקיות
בדקו אילו פעולות אתם יכולים לעשות כדי לקיים את מה שחשוב לכם מתוך משחקיות והנאה. חיפוש הנאה בתהליך עצמו – לא כמטרה, אלא כתוצר לוואי של הדרך.
דוגמאות:
- חשוב לך שיהיו לך לקוחות כי את רוצה לעזור לכמה שיותר אנשים.
באילו דרכים יצירתיות את יכולה להביא עוד לקוחות? - חשוב לך להיות קשובה לבן/בת הזוג שלך כי את רוצה להעמיק את הקשר ביניכם.
באילו דרכים יצירתיות את יכולה לתרגל הקשבה מולו?
3. התמקדות בתהליך ולא רק בתוצאה
לימדו לראות את ההתקדמות הקטנה שלכם, לחגוג את הצעדים בדרך ולא רק את הגעה ליעד הסופי. זה מאפשר לנו להרגיש הישג ומסוגלות לאורך כל הדרך, ולא רק בנקודת הסיום.
4. הקשבה לצרכים הפנימיים
למדו להבחין בין מה שאתם חושבים ש"צריך" לעשות לבין מה שבאמת עושה לכם טוב. הקשיבו לגוף, לרגשות ולאינטואיציה שלכם. לפעמים מה שנראה כמו "עצלנות" הוא בעצם הגוף שמבקש מנוחה או שינוי כיוון.
5. חיבור לנקודות החוזק
שלבו את הפעילות עם נקודות החוזק האישיות שלכם. כשאנחנו פועלים מתוך החוזקות שלנו, אנחנו מרגישים יותר מסוגלות, הנאה וסיפוק פנימי.
6. יצירת אוטונומיה
תחושת שליטה ובחירה היא מפתח למוטיבציה פנימית. בכל פעילות מצאו דרכים לתת לעצמכם בחירה – בזמן, באופן הביצוע, בקצב. הרגישו שאתם בוחרים בפעולה, לא נגררים אליה.
7. פיתוח מודעות
היכולת להיות נוכחים ברגע, להבחין בתחושות ובמחשבות שעולות בנו בזמן פעילות, מאפשרת לנו לפתח קשר עמוק יותר עם הפעילות עצמה ולמצוא בה ערך מעבר לתוצאה הסופית.
לשים לב לגלגל הרכבת
מוטיבציה פנימית היא כמו גלגל הרכבת – בהתחלה קשה להניע אותו, אבל ברגע שהוא מתחיל לנוע, הוא צובר תנופה משל עצמו.
ככל שאנחנו מתרגלים פעילות מתוך חיבור פנימי אליה, אנחנו מתחילים להרגיש יותר ויותר סיפוק מעצם העשייה. מה שהתחיל כמאמץ הופך להיות חלק מאיתנו, והדבר שפעם דרש כוח רצון הופך להיות דבר שמחדש לנו כוחות.
ואני לרגע לא מתיימרת לטעון שלא אכפת לי מלהיות חטובה או מלהיראות טוב. אכפת לי. אבל עוד לא קרה שזה הזיז אותי מהספה לאורך זמן. לעומת זאת, כשמצאתי את החיבור העמוק יותר לשחייה, גיליתי שהיכולת שלי להתמיד גדלה פי כמה.
מוטיבציה פנימית היא לא "מתנה" שיש לאנשים מסוימים – היא יכולת שכולנו יכולים לפתח. זה תהליך של היכרות עם עצמנו, של סקרנות וגילוי, של חיבור מחדש לערכים שלנו.
ובכל פעם שאנחנו בוחרים לפעול מתוך חיבור פנימי ולא מתוך לחץ חיצוני, אנחנו מחזקים את היכולת הזו ומעמיקים את הקשר עם עצמנו.
מה מניע אותך מבפנים? איזו פעילות את עושה לא בגלל התוצאה, אלא בגלל החוויה עצמה?