איך לזוז ממרחב של התנגדות למרחב של עשיה?

בעידן הנוכחי, שבו תרבות ה"מרגיש לי" שולטת, רבים מאיתנו מתקשים למצוא את האיזון הנכון בין הקשבה לרגשות לבין פיתוח משמעת עצמית. במאמר הבא אבחן את היחסים המורכבים בין רגשות ומשמעת, ואציע דרכים מעשיות לפיתוח משמעת עצמית בריאה שאינה מתעלמת מהקול הפנימי שלנו. אם אתם מעדיפים לשמוע על פני לקרוא, מוזמנים להאזין לפרק 9 בפודקאסט לחיות למען עצמך.


המשמעות האמיתית של משמעת עצמית

המילה "משמעת" מעוררת לעיתים אסוציאציות שליליות. אצלי למשל היא מעוררת אסוציאציה של נוקשות ואפילו אלימות. אבל המשמעות של משמעת אמיתית היא היכולת לקבל החלטות מודעות ומאוזנות, תוך שימוש ברגשות כמקור מידע ולא ככוח שמכתיב לנו את הדרך.

ההבדל בין הובלה על ידי רגשות להקשבה להם

הובלה על ידי רגשות: מצב שבו אנחנו נותנים לרגשות להכתיב את החלטותינו באופן אוטומטי

הקשבה לרגשות: שימוש ברגשות כמקור מידע לקבלת החלטות מודעות ומאוזנות

בנקודה הזו, של "לא מרגיש לי" אחרי שבחרתי במשהו, זו הנקודה בה עולה התנגדות מתוך האתגר והקושי שאנחנו חווים. ולא כל פעם שמשהו מרגיש לא טוב זה אומר אוטומטית שאנחנו לא צריכים לעשות אותו.

אנשים עם משמעת יכולים לנקוט בפעולה ללא קשר לאיך שהם מרגישים אלא עם הרצון לעשות כדי להגיע לאן שחשוב להן גם אם זה קשה או כואב וגם אם יש פיתויים בדרך.


התמודדות עם התנגדות פנימית

התנגדות פנימית היא תופעה טבעית שמתעוררת כשאנחנו ניגשים למשימות מאתגרות. 

למשל כשאנחנו רוצים לשבת וליצור תוכן לעסק יכולים לעלות בתוכנו קולות כמו:

* "זה ייקח יותר מדי מאמץ"

* "אולי עדיף לדחות למחר"

* "אני לא מרגיש/ה מספיק מוכן/ה"

המטרה של הקולות האלה שנובעים מתוך התנגדות פנימית היא לשכנע אותנו לנטוש את מה שאנחנו רוצים לעשות כי זה קשה לנו. 

ההתנגדות יכולה להגיע מתוך אמונות שלא משרתות אותנו או טריגרים מתוך טראומות שהופעלו ברגע שניגשנו לעשות את הדבר שהתחייבנו אליו, ואז זה לא מרגיש נוח או "נכון" כבר לעשות אותו.

דרך אחרת להסתכל על זה היא שמישהו שהוא חסר משמעת הוא מישהו שלעתים קרובות מפרש לא נכון את המשמעות של ההתנגדות וחושב שזה באופן אוטומטי אומר שצריך להפסיק או לא לעשות משהו או לשנות מסלול.

ואז יוצא שלא מתמידים בשום דבר ולא רואים תוצאות בשום דבר.

זה אומר שאדם שהוא לא ממושמע מסתכן בעצם בהלימה עם ההתנגדות שלו או של אחרים, גם כשזה לא לטובתו.

זה סופר טבעי ואנושי לרצות לנטוש כשקשה לנו, אבל במקום להיכנע להתנגדות אדם עם משמעת עצמית:

1. מזהה את ההתנגדות

2. מבין את מה המקור שלה

3. מקבל החלטה מודעת המבוססת על מטרותיו לטווח הרחוק ולא לטווח הקצר.

אמירה כמו "הקשבה להדרכה הפנימית" לא אומרת לא לעשות משהו כשהוא לא נוח או כואב. זה גם לא אומר לתת למערכת הרגשות שלכם להוביל אתכם למה שתמיד ירגיש טוב, כי זה לא בהכרח מה שיהיה טוב בטווח הארוך. רק בגלל שמשהו מרגיש טוב לא אוטומטית אומר שזה טוב בשבילנו (ממש כמו סמים ותזונה מסוימת).

משמעת הולכת יד ביד עם הליכה אחרי השימחה שלכם או הקשבה למערכת ההדרכה הפנימית. כדי שהם יכלו יד ביד צריך להבין שהרגשות, המיינד וגוף שלכם בסך הכל מספקים לכם מידע עליכם ועל העולם סביבכם לאורך היום. והמידע הזה, חשוב ככל שיהיה, לא בהכרח מדויק כי הוא נתון לפרשנות האישית שלכם שנובעת גם מתוך פחדים ומחסומים.

המודעות והבחירה החופשית שלנו צריכים להוביל אותנו בהחלטה מה לעשות עם המידע הזה. 

לחיות ללא משמעת עצמית אומר שנהיה נתונים לשליטה של כל מה שקורה סביבנו. זה אומר שהחיים שלנו מוגבלים. נוותר מהר על דברים, לא נשיג דברים, ולא נגיע לאן שאנחנו רוצים להגיע.

רוב הדברים ששווה לחוות בחיים, הגשמה עצמית, עסק מצליח, ללמוד משהו חדש, לעבור למקום חדש, לפתח ביטחון ואינטימיות בזוגיות, הורות – מצריכים להתמודד עם חוסר נוחות וכאב.

איך לפתח משמעת עצמית: צעדים מעשיים

1. בחינת מערכת היחסים עם משמעת

פתחו מודעות למערכת היחסים שלכם עם משמעת. מה אתם חושבים ומרגישים לגביו. 

האם אתם מרגישים עם מוטיבציה כרגע לחיים? למה? או למה לא? 

האם זה הלך לאיבוד מתישהו בדרך? 

חפשו את ההשפעות הפנימיות כי הן אלו שמכריעות את העקביות שלכם.

באילו דרכים אתם יכולים להגביר את המוטיבציה שלכם?

2. עשו רשימה של כל הפעמים בהם משמעת עצמית הובילה אתכם להצלחה. 

למוח שלנו יש נטיה להתעלם מהפעמים בהם דברים עובדים ולהתמקד בפעמים בהם הם לא עובדים. להתמקד בשלילי ולא בחיובי, במיוחד בדברים שיש לנו התנגדות אליהם כמו משמעת עצמית. עוד משהו שאפשר לכלול ברשימה הוא אנשים אחרים שמעוררים בכם השראה ושהשיגו משהו בזכות המשמעת שלהם ובזכות העקביות וההתמדה שלהם.

3. התחלה קטנה ומדודה

בחרו מטרה קטנה וספציפית להתחיל איתה, למשל:

* 10 דקות פעילות גופנית יומית

* חצי שעה של כתיבה לעסק

* שעתיים ללא שימוש בטלפון

תמצאו את המשמעות במשמעת, למה שווה לכם להיות עם משמעת לגבי הדבר הזה? 

למה זה משמעותי וחשוב לכם? וודאו שאלה דברים שיש מעט התנגדות להשלים אותם אבל אתם באמת מתרגשים להשלים אותם. כלומר, זה צריך להכיל מעט מאמץ. 

התרגול הזה יאמן אתכם להרגיש ולראות שיש לכם את הכוח רצון להשלים דברים עם חוש של משמעת. וכשאתם עושים את זה עם חוש של משמעת תקבלו תגמול. תרגול של פעולות קטנות של משמעת זה כמו לאמן שריר, אתם תשתפרו עם הזמן ותוכלו להחיל את כוח הרצון שלכם על דברים אחרים יותר גדולים, אבל כדאי מאד להתחיל עם משהו קטן.

 4. פיתוח תוכנית "אם-אז"

כשיש קושי עם משמעת עצמית נחפש תגמול מידי בכאן ועכשיו במקום להתחייב למשהו ארוך טווח עם תגמול בהמשך, גדול ככל שיהיה. מחויבות ועקביות הם אלמנטים חשובים להצלחה בחיים. זה יותר קשה להתנגד לפיתוי ברגע האמת כשהוא מולנו מאשר אם נחליט מראש מה נעשה כשניתקל בו. 

צרו תוכנית מראש להתמודדות עם מצבים מאתגרים:

* אם אני מרגיש/ה עייפות בבוקר → אתחיל עם 5 דקות של תרגילי מתיחה

* אם עולה התנגדות לכתיבה → אכתוב רק פסקה אחת תחילה

5. שינוי התפיסה כלפי אתגרים

אנשים שאוהבים אתגרים זה לא אנשים שמרגישים נוח או טוב עם האתגר אלא פשוט אין להם אסוציאציה שלילית למה הוא אתגר. הם רואים אתגרים כמשהו חיובי ומבחינתם אתגר שמביא קצת קושי זה לא סימן מהיקום לנטוש את הדבר. כל אתגר הוא הזדמנות להפוך לטובים יותר, מנוסים יותר ולדעת יותר. הוא מחזק את הערך העצמי והביטחון בעצמנו ולכן שווה לפתח גישה חיובית לאתגרים, להתמקד בתהליך ולא רק בתוצאה ולחגוג הצלחות קטנות לאורך הדרך.

חיים ששווה לחיות

משמעת עצמית אינה מנוגדת להקשבה לרגשות – היא משלימה אותה. באמצעות פיתוח משמעת עצמית בריאה, נוכל: לקבל החלטות מאוזנות יותר, להשיג את מטרותינו ארוכות הטווח, לחיות חיים מספקים יותר התואמים את ערכינו האמיתיים.

כדי לחיות חיים ששווה לחיות, לחיות למען עצמך, צריך לאפשר לגוף, למיינד ולמערכת הרגשות, לתת מידע לרצון החופשי המודע, כדי שנוכל לקחת בחירות מודעות שמתיישרות עם מה שטוב לנו לטווח הארוך ולא עם הפיתויים בטווח הקצר.

משמעת עצמית היא כמו שריר – ככל שמתאמנים, היא מתחזקת והיא אחד המרכיבים העיקריים בגשר בין לרצות משהו לבאמת להשיג אותו.

זו משמעת שמכילה התמדה ועקביות עם מה שחשוב לנו ליצור פה. הרגשות שלנו יש להם מקום תמיד וברגע שנרגיש אותם באמת הם גם יפסיקו להשתלט עלינו ואנחנו נהיה אלה שיוצרים את חיינו.

הפוסט עזר לך? אפשר לשתף הלאה!

תמונה של   שרון סער

שרון סער

מלווה עסקית, אשת תכנון מהלב. מתרגשת מלגרום לדברים לקרות! מומחית לזום אאוט ובנייה מחודשת, זיהוי פלונטרים ופתירתם. מאמינה שהסוד להצלחה עסקית טמון בניהול עצמי קשוב ורגיש שמחבר בין הלב לפרקטיקה.

המאמר עזר לך?
אפשר לשתף הלאה!

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך

איך ליצור מערכת (סיסטם) בעסק שלך

כשהתחלתי את הפודקאסט שלי, קיבלתי הרבה שאלות על איך אני מצליחה להיות עקבית איתו. האמת היא שלקח לי זמן להגיע לנוסחת עבודה שמתאימה לי, למצוא את הפעולות שזורמות ביחד ברצף טבעי, ובעיקר – את החיבור האמיתי. התשוקה מול החיבור: מה באמת מניע אותנו? הרבה אנשים חושבים שעקביות נוצרת מתוך תשוקה,

לקריאה »

אביב הגיע עסק בא – 7 הרגלים לארגון ולניקוי העסק שאת חייבת לאמץ

הימים שלפני פסח מביאים איתם בכל שנה משב של סדר וארגון הבית מחדש, ניקיון של מה שכבר לא רלוונטי או בשימוש וגם הכנסת החדש. העצירה הזו לארגן ולסדר את המרחב החיצוני חיונית כל כך ומפקסת אותנו ברמה הפנימית. היא מאפשרת לנו מרחב להתעמק בדברים החשובים באמת בתוכנו כמו הרגשות, הרצונות

לקריאה »

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמה לניוזלטר

קבלו היישר למייל השראה בנושאי התפתחות אישית ועסקית, יצירתיות והקשבה ללב. אני שולחת הכי הרבה פעם בשבוע, הכי מעט פעם בחודש. ניתן להסיר את עצמך בכל עת. ​